Een stroomgenerator kopen, is dat wel zinvol?
Nu er in de media heel wat onrustwekkende geruchten circuleren over de mogelijke stroomuitval deze winter, is de vraag naar stroomgeneratoren groter dan ooit. Een stroomgenerator kopen, lijkt dan de meest voor de hand liggende oplossing. Maar is het dat ook? Wij zetten enkele voor- en nadelen en de risico’s van stroomgeneratoren op een rijtje.
Geraakt u wel aan brandstof?
Een stroomgenerator op diesel of benzine kan u inderdaad wel een tijdje van stroom voorzien. Zolang u de stroomgroep van brandstof kan voorzien tenminste. U houdt er dus best rekening mee dat u die brandstof al ruim op voorhand in huis haalt, want ook tankstations hebben stroom nodig om te functioneren en die worden mogelijks ook slachtoffer van de stroomuitval. Hoe langer u wacht, hoe duurder de brandstof bovendien zal worden.
Een tijdelijke oplossing
Met een stroomgroep kan u cruciale elektrische verbruikers eventjes aan de praat houden. Eventjes, want de meeste generatoren zijn niet gebouwd om uren aan een stuk te blijven draaien. Bij langdurig gebruik riskeert u dat de stroomgenerator oververhit geraakt en dan bent u weer bij af.
Ook geurhinder en geluidsoverlast zijn niet te onderschatten nadelen van stroomgeneratoren. Deze hoeven geen bezwaar te vormen voor tijdelijk gebruik, maar op lange termijn zijn dit grote hindernissen voor uzelf, uw werknemers en zeker ook voor het milieu!
Beter iets meer uitgeven bij de aankoop dan aan herstellingen
Dan sluiten we de generator toch gewoon aan op het elektriciteitsnetwerk denkt u? Beter niet!
Een stroomgroep aansluiten op uw elektriciteitsvoorziening thuis zal weinig problemen veroorzaken wanneer de stroom uit ligt. Wanneer de stroom echter weer operationeel komt, is de kans bijzonder groot dat door de grote stroomwisselingen uw zekeringen in één keer allemaal springen of dat uw elektriciteitskabels oververhitten en doorbranden. Een kostelijke grap!
De enige manier om dergelijke kosten te vermijden, is ervoor zorgen dat de stroomgroep correct kan synchroniseren met het elektriciteitsnetwerk. U hoort ons al komen: enkel een kwalitatieve stroomgenerator kopen, gaat u onnodige kosten en ergernissen besparen.
Er zijn zeker stroomgeneratoren te koop op de markt die u op het elektriciteitsnetwerk kan aansluiten, maar dat zijn vast niet de goedkopere, kleine modellen voor niet-professioneel gebruik. Om enkele stopcontacten, lichtpunten en de hoogstnodige huishoudtoestellen te laten draaien, mag u als gezin rond de 1.000 euro rekenen voor een goed functionerende stroomgenerator.
Een kmo kijkt al snel tegen een investering van rond de 6.000 euro aan voor een stroomgenerator van betrouwbare Europese makelij. Dat is uiteraard exclusief de kosten voor een bijhorend onderhoudscontract. Wanneer uw personeel echter enkele uren technisch werkloos is door stroomuitval en de pc’s en servers uitvallen, is zo’n investering natuurlijk alsnog snel de moeite waard.
Dus een stroomgenerator kopen, is helemaal geen goed idee?
Als u een doordachte keuze maakt en de juiste stroomgenerator koopt én die door een vakman als TomTrieker laat installeren, dan hoeft u zich geen zorgen te maken bij een mogelijke stroomstoring. Overweegt u een stroomgroep aan te kopen, dan kan u ons steeds contacteren voor bijkomend advies en een vrijblijvende offerte om deze veilig op uw stroomnetwerk aan te sluiten.
Of misschien kunnen we u wel een heel andere oplossing voorstellen? U kan bijvoorbeeld uw zonnepanelen installatie laten aanpassen om toch de opgewekte energie zelf te kunnen gebruiken en voor particulieren is een UPS noodstroomvoorziening vast een interessant en betaalbaar alternatief…